Wonderen… bestaan ze nog?! Ik geloof van wel! Ik weet het zeker! Maar soms moet ik even met mijn neus op de feiten worden gedrukt. Dan zie ik dingen wel, maar ik zie ze toch eigenlijk niet. De mooie dingen gaan aan me voorbij. Ik merk ze niet bewust op. Dat prachtige kindje in de metro dat naar me lacht, een vlinder die door de lucht vliegt, de eerste zonnestralen die mijn gezicht verwarmen.

Ik geloof dat het leven leven levenskunst is. Dat het kunst is om de wonderen van God te ontdekken in het leven, in mijn leven. Mijn moeder zegt nog wel eens: “Het leven kan behoorlijk turbulent zijn”. En dat geloof ik ook. Vooral als (single) vrouw, waarbij de hele hormonale huishouding regelmatig alles ondersteboven kan zetten. Men…  Soms voelt mijn leven alles behalve wonderlijk.

Dat zijn de momenten waarop ik niet in staat ben de goede dingen te bedenken. Waarbij alles donker en duister kan zijn. Op die momenten wil ik mijn leven niet leven zoals het op dat moment is. Het komt dan niet overeen met het perfecte plaatje dat ik mijn hoofd heb als het gaat om de vraag hoe mijn leven er uit zou moeten zien. Single, geen eigen huis, geen stabiel inkomen…

Laatst zag ik een documentaire met daarin een aantal jongvolwassenen die er tegenaan lopen dat hun leven niet perfect is. Hun hele leven strijden ze al voor de grootste idealen, maar ze komen er achter dat het enkel lucht is dat ze nastreven. Als je alles hebt bereikt wat je zou willen bereiken, merk je dat het niet eens is wat je had gehoopt.

De Bijbel leert ons in het hier en nu te leven. We moeten ons geen zorgen te maken voor de dag van morgen maar onze lasten bij  God brengen, die ons rust wil geven. Rust die alles te boven gaat. We mogen op God vertrouwen en niet op ons eigen inzicht.

Wat is onze focus in het leven? Wat is mijn focus? Jouw focus? Mijn teleurstellingen? Mijn tekortkomingen? Mijn eenzaamheid? Mijn vervlogen dromen? Nee! Bedenk het goede! (Fil 4) Wat betekent dat? Ik denk dat het de zoektocht is naar de wonderen van God in ons leven. De knipogen die Hij geeft. De Bijbelteksten, liederen en preken die we mogen ontvangen, waarbij we de Allerhoogste mogen ontmoeten. Dat maakt het leven wonderlijk, vind je niet?

Deze blog is in 2013 al eerder gepubliceerd op de voormalige website van Sestra, namelijk Sestra vrouw.