Een van de vruchten van de Geest (Galaten 5) is geduld. Geduld, geduld, geduld… Tegen mijn oppasmeisjes zeg ik vaak: ‘Soms moeten we even oefenen in wachten’. Maar wat als je het idee hebt dat je al helemaal uitgewacht bent?

Laatst waren we een dagje uit naar de dierentuin. Met drie jonge meiden (2, 4, en 6 jaar oud) struinden we de hele dag langs de beren, aapies, giraffen en andere diertjes. De middelste van de drie meiden had ontzettend zin in een ijsje. In de middag zouden we ter afsluiting naar een pannenkoekenrestaurant gaan en het toetje was bekend: een ijsje. Wat een feest! Ik legde dit plan aan haar uit. Maar al snel kwam toch weer de vraag: “Marije, mag ik nú een ijsje?!”’

Natuurlijk mocht ze een ijsje, maar wel ná de pannenkoek. “Dus beloofd is… BELOOFD!?”, zei ze met een stralende lach op haar mooie gezichtje. Beloofd is beloofd. Soms vergeten we de belofte, of zijn we zo bezig met dat wat we zo graag willen. We vergeten de belofte.

Jaren geleden fietste ik naar de bus die me naar school zou brengen. In mijn hart was ik ervan overtuigd dat ik wel weer ‘toe’ was aan een relatie. Dat was ook mijn gebed. Ik weet nog waar ik fietste toen ik in mijn hart hoorde: ‘Heb geduld geliefde, heb geduld’.

Keer op keer voel ik me weer een klein meisje. Een meisje dat zo verlangt naar een lekker ijsje en dat daar weer om vraagt. Zo vaak vraag ik God: “Waar blijft ‘hij’ nou?” Maar keer op keer mag ik dan ook weer bedenken: beloofd is beloofd. Geloof ik dat God werkelijk te vertrouwen is? Dat Hij van verre mijn gedachten kent? Dat Hij weet wat ik nodig heb? Ik mag nu zoveel dingen doen en leren …

In 1 Korinthe 7 vers 34 staat: ‘Een ongetrouwde vrouw en een meisje dat nog niet getrouwd is, dragen zorg voor de zaak van de Heer, en wel zo dat ze God met heel hun lichaam en geest zijn toegewijd.’ Ik ervaar de tijd die ik als single heb ook echt als een zegening. Laatst had ik een vergadering met allemaal ouders van jonge gezinnen. Ik besefte me dat mijn huidige levensfase zoveel mogelijkheden en vrijheid biedt! Op veel andere momenten word ik ook gevormd in de vruchten van de Geest. Geduld… Oefenen in wachten… Pfffff… soms duurt het zoooo lang!