Bescherm je hart boven alles, want daaruit zijn de uitingen van het leven (Spreuken 4 vers 23). Je hart is de bron van je leven. Wat er in je hart leeft, dat komt er ook uit. Het heeft grote invloed op hoe jij je omgeving ervaart en het is dat wat uiteindelijk je leven bepaalt.

Wanneer ik naar mijn eigen hart kijk, verandert daarin gedurende een maand een hele hoop. Hormonen hebben een belangrijke rol in mijn ervaringen, in mijn idee over wat andere mensen over me zeggen. Hoe ze naar me kijken. Het beïnvloedt hoe ik zelf communiceer. Mijn brein kan soms vol met fantasieën zijn. Met gedachten die negatief zijn of juist vol met bravoure. Die hersenspinsels beïnvloeden mijn emoties, mijn wil en uiteindelijk mijn keuzes.

Een concrete situatie: wanneer ik me extra vrouwelijk kleed, kijken er meer mannen naar me. Wanneer ik het fijn vind om aandacht te krijgen van mannen, ga ik me dus soms extra vrouwelijk kleden; het beïnvloedt mijn voorkomen.

Maar wat te denken van de vrouwonterende reclame van Sapph: Dress less to impress. Zo werkt het! Wanneer je als vrouw schaars gekleed gaat, leidt dat zeker tot meer fluitende en/of omkijkende mannen. Dit gedrag heeft niet zozeer met die mannen te maken, maar ook zeker met het vrouwelijke hart van ons vrouwen. Het is een hart dat verlangt naar erkenning. Het is een hart dat gezien wil worden, bevestiging nodig heeft. De aandacht die je krijgt, geeft je soms het idee dat je er mag zijn als vrouw. Je vindt je bevestiging daar in. De harten die verlangen naar bevestiging kunnen soms keuzes maken die je niet wilt maken omdat je er uiteindelijk het tegenovergestelde bereikt van dat wat je graag zou willen. In plaats van opgebouwd te worden in je eigenwaarde, word je ervan beroofd.

Als ik terug kijk op mijn leven tot nu toe, heb ik regelmatig keuzes gemaakt die me niet veel gebracht hebben. Keuzes die me eerder beroofd hebben van mijn eigenwaarde. Laatst werd ik geconfronteerd met een Bijbeltekst uit Jesaja 54. Daar staat ‘uw Maker is uw Man’. Iets wat me absoluut heeft wakker geschud. Soms lijkt het alsof een man in je leven dé oplossing is voor al je problemen. Maar de vraag is of dat eerlijk is. Is dat eerlijk tegenover jezelf en tegenover hem? Want wat je dan van je toekomstige man verwacht, is dat hij de redder is van jouw hart. Dat kan hij toch nooit waarmaken? Het is niet eerlijk om dat van hem te verwachten. Hij is niet als Jezus. Als Hij die je hart ten diepste kent en die je onvoorwaardelijk liefheeft. Hij wil je hart vervullen. Hij wil je zien zoals je bent en je helemaal kennen. Van daaruit kunnen we een leven ontdekken in Zijn volheid tot eer en glorie van Zijn naam!