Laatst sprak ik bij een vrouwengroep in Amsterdam over seksualiteit. Wat de vrouwen daar met mij en elkaar deelden, raakte mij. Onthutsend om te horen welk beeld vrouwen kunnen hebben over relaties en vrouw-zijn. Een moment van reflectie: hoe kijk ik eigenlijk naar deze onderwerpen?!

Paulus omschrijft in Efeze 5 het huwelijk en de man/vrouw-relatie als een geheimenis. Er is zoveel te ontdekken in een relatie. Mijn motto is: Wanneer God de Ontwerper is van hemel en aarde, dan moeten we toch juist bij Hem zijn voor de handleiding van het leven?! Hij weet het beste hoe alles in elkaar zit, hoe ik in elkaar zit en hoe mijn toekomstige man in elkaar zit. En echt waar, mannen zijn toch echt anders dan vrouwen!

Wat mij telkens weer treft is dat de man opgeroepen wordt de vrouw te eren, haar te heiligen. Zijn eigen leven voor haar te geven. Opdat zij heilig en smetteloos zou zijn. Petrus, zelf ook getrouwd, omschrijft de vrouw als ‘broos vaatwerk’. Bij sommige vrouwen gaan er dan haren omhoog staan, maar serieus: dit is geen degradatie van vrouwen!  Dit is daadwerkelijk ons hart! Wij zijn broos, wij zijn breekbaar, maar dat maakt ons zoooó ontzettend mooi! In Spreuken 31 staat er over ons geschreven dat wij oog hebben voor de gebroken mensen. Wij hebben een open hart om nood te zien en daarop te anticiperen. Om te troosten, te zorgen en liefde te geven. En dat maakt ons ook zo kwetsbaar. Zo verlangend naar erkenning en bevestiging. Naar iemand die achter ons staat en die ons beschermt. Die zorg draagt voor ons. Een verlangen naar een partner is heel normaal!

Die avond in Amsterdam merkte ik dat de vrouwen het hadden opgegeven om op een man te wachten die hen respecteert en liefheeft.  Door teleurstellingen waren ze onverschillig geworden en geloofden ze niet meer in een man die hen trouw zou zijn, gek op hen is. Ze moesten zichzelf maar zien te redden. Een goed moment om hen een spiegel voor te zetten. ‘Geloof je dat je het waard bent om een goede man te krijgen?’ Of neem ik (ook) genoegen met iemand die ‘wel aardig’ is? Gewoon, omdat je iemand wilt hebben…? Ken je hart, ken Hem en ontdek wat het beste is in de intimiteit met onze hemelse Vader.

 

Deze blog is in 2013 al eerder gepubliceerd op de voormalige website van Sestra, namelijk Sestra vrouw.