Soms lijkt het onrecht in de wereld zo oneindig groot: waar moet je beginnen? Niet lang geleden vloog deze vraag me ontzettend aan. Ik werd geraakt door het onrecht in de wereld. Slavernij, mensenhandel, kinderarbeid, mensen die ik tegenkom op straat, naamloze vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn en nergens heen kunnen…

Tijdens mijn spreekbeurten word ik door verhalen van anderen vaak geconfronteerd met de gebrokenheid van het leven en dat raakt me ontzettend diep. Misschien wel vanwege het feit dat ik niet kan doen wat ik eigenlijk allemaal zou willen doen om het onrecht tegen te gaan. Ik zou iedereen wel willen redden uit de gebrokenheid, maar vaak lijken mijn inspanningen slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Weet je wat moeder Teresa zei? Het is niet een druppel op de gloeiende plaat, maar een druppel in een emmer. Druppel voor druppel maken we tóch het verschil. Laat je niet overweldigen door cijfers en door alles wat je ziet, laat het je hart niet verkillen en word niet onverschillig. Zie het gezicht achter de cijfers en maak voor die ene persoon in jouw leven het verschil! Als we allemaal voor één persoon het verschil maken dan maken we de wereld tot een andere wereld!

Als kind was ik al gefascineerd door de innerlijke ontferming die Jezus had voor de schare. Waanzinnig om te lezen dat Hij de mensen zág en geraakt werd door de toestand van de mensen. Word jij geraakt door het verhaal van die tiener in jouw kerk? Stel je vervolgens je huis en leven open om die jongere te coachen in het proces van heling? Zie jij die ander daadwerkelijk? Zie jij die collega op je werk die Jezus nog niet kent als Heer en Zaligmaker? Heb jij de moed om met die ander in gesprek te gaan over het leven en daarbij echt te luisteren en te getuigen van wie God voor jou is? Kom je altijd die dakloze tegen in de straat en zie je hem of haar dan ook daadwerkelijk? Groet je en maak je wel eens een praatje? Haal je wel eens een lekkere maaltijd voor een ander? Soms moet je daarvoor je eigen trots opzij zetten.

Het verschil maken is niet iets onbereikbaars! En wanneer je dan een keer het verschil maakt, dan gaat dat een volgende keer gewoon vaak nog makkelijker! En na vijftien keer ga je merken dat het een manier van leven is en dat het verschil maken vanzelf gaat omdat je je ogen ervoor hebt geopend. Je hart gaat openstaan voor de innerlijke ontferming die God heeft voor de schare.