Een van mijn meest trouwe lezers is een vriend. Ja, een man! Elke keer na het posten van een nieuwe blog op Facebook is hij degene die altijd trouw terug geeft wat hij er dit keer van vond. Naar eigen zeggen: ‘Dat Sestra vrouwen wil helpen, wil toch niet zeggen dat het verboden terrein voor mannen is. Ik denk dat het een  bemoediging is voor velen’. Hoe mooi!

Ik denk dat een van de belangrijkste dingen in ons leven is het gekend zijn. Geliefd zijn. Kunnen communiceren en delen. Kortom: leven. Het lastige aan het single-zijn vind ik dat je steeds weer de deur uit moet om te delen. De deur uit, om liefde te geven en te ontvangen. Al wordt mijn deur regelmatig platgelopen door mensen die hier komen eten, koffie drinken of gewoon gezellig langs waaien (wat houd ik daarvan!) Wat is het belangrijk om elkaar te bemoedigen in de praktijk van alle dag.

Zegenen komt af van het woord ‘Bene Dictus’ wat betekent: goede woorden uitspreken. ‘Elkaar tot zegen zijn’ is concreet ‘goede woorden uitspreken’. Een lachend gezicht verblijdt het hart, een goed bericht verkwikt het lichaam (Spreuken 15: 30). Dus zowel voor ons brein als voor ons lijf is het goed om elkaar te bemoedigen.

Dat is op zich wel een uitdaging voor ons vrouwen. Want wij zijn sterren in het vergelijken van onszelf met anderen en anderen met elkaar. Sterren in het vergelijken van borst- en bilomvang, van kleding die we dragen, van ons kapsel of wat dan ook. En het gras lijkt altijd groener bij de buren. In plaats van het goede te bedenken (datgeen waar we dankbaar voor mogen zijn), zijn we er zo bewust van wat we NIET hebben, of van dat wat de ander beter voor elkaar heeft dan wij! Wij kunnen vaak zoveel invullen voor een ander. Maar het is maar de vraag of onze gedachtes op waarheid zijn gebaseerd. Wat zijn we goed in het onthouden van negatieve emoties. Wat halen we vaak oude koeien uit de sloot. Ik ben opgegroeid op een boerderij en één ding is zeker: wanneer je een koe uit de sloot trekt stinkt hij altijd ontzettend naar modder! (En je moet nog oppassen ook dat je er zelf niet in belandt).

Laten we eens stil staan. Hier en nu, op dit moment. En laten we elkaar bemoedigen. Met of zonder koffiekransje. Laten we ons niet bezighouden met oude koeien, maar goede woorden uitspreken over anderen en over onszelf. Want dat bemoedigt. Woorden hebben immers kracht!