Als er een thema is waar ik de afgelopen 3 jaar mee bezig geweest, is het lijden wel. Soms gebeuren er dingen in je leven; word jij of een geliefde ziek, overlijdt iemand of ervaar je veel tegenslag. Heftig! Opeens staan dan vele of al je zekerheden op schudden. Het brengt allerlei vragen teweeg, zoals ‘waarom overkomt mij dit?’ of krijg je zelfs vragen van anderen ‘wat je verkeerd zou hebben gedaan dat dit je overkomt!’
De behoefte om lijden te verklaren of op te lossen
Mijn ervaring is dat we lijden graag willen verklaren of liever nog op willen lossen. De realiteit is echter dat dit niet altijd mogelijk is. Ik vind mijn eigen lijden verdragen veel makkelijker dan het lijden van een ander, vanuit mijn positieve levenshouding kan ik al snel de moed en de daadkracht vinden om door te bikkelen (waardoor ik soms aan de heftigheid voorbij ga). Maar het kunnen verdragen van lijden van mensen waar ik van hou vind ik echt extreem moeilijk.
Lijden overkomt iedereen
In mijn ontdekkingsreis over lijden las ik de gelijkenis van de dwaze en de wijze man – Mattheus 7: 24-29. In die gelijkenis stelt Jezus de vraag waar je jouw levenshuis op bouwt en hoe sterk dat fundament is wanneer er stormen komen in het leven. Een super bekend verhaal. Maar weet je wat mij trof? Er staat geschreven dat bij beide mannen dezelfde storm overgeraast kwam. Één ding is blijkbaar duidelijk in het leven: lijden overkomt iedereen.
Ook Prediker noemt dit: Eén en hetzelfde overkomt allen als alle anderen: de rechtvaardige en de goddeloze, de goede en reine en de onreine, wie offert en wie niet offert, wie goed is vergaat het net als de zondaar, wie zweert net als wie bevreesd is een eed af te leggen. – Prediker 9:2 – HSV
Wat is jouw fundament?
Het is alleen de vraag wat op die momenten jouw fundament is. Wat mijn les hierin is, is dat ik naast iemand kan staan in het lijden, en mag accepteren dat ik het niet hoef én op kan lossen. Zo kan ik betrokken zijn in het leven van die ander en daarin van betekenis zijn door te luisteren, te bemoedigen en praktisch bij te staan. Het betekent echter ook dat het de verantwoordelijkheid van die ander is om zijn of haar leven op het juiste fundament te bouwen. Waar ben je in geworteld, wat geloof je nu echt over jezelf, God, maar ook over de wereld. Als er een storm over waait in het leven en alle vanzelfsprekendheden opeens weg vallen komt het daar écht op aan! Zolang het mooi weer is merk je daar niet zoveel van. Maar als het moeilijk wordt in je leven is het zó onwijs belangrijk dat je leven gefundeerd is op zoveel sterkers!
Wat ik ontdekte…
Ik ontdekte in mijn ziekteperiode dat mijn leven enorm gefundeerd is in de wetenschap dat God voor me zorgt en dat Hij alles in Zijn hand heeft, juist als ik het niet meer weet. Toen ik voor de 5e keer in het ziekenhuis lag (voorjaar 2018) en het écht spannend was of ik het zou overleven, wist ik dat God de IK BEN is. Ik wist me gekend en gedragen door Hem, en ergens wist ik dat het nog niet mijn tijd was om te overlijden. Maar dat Hij mijn zekerheid is, dat is het sterkste fundament in mijn leven. Wat voor storm er ook over waait, hoe er ook aan mijn grondvesten geschud wordt nu in deze onzekere coronatijden met het opstarten van twee nieuwe bedrijven of wat er in de toekomst gaat komen. IK WEET ME VEILIG!
Ik nodig je uit!
Daarom wil ik je vandaag graag inspireren met de vraag waar jij je leven op gefundeerd hebt? Wat zijn voor jou jouw kernwaarden, waar geloof je écht in en hoe leef je dat uit in elk seizoen van je leven?
Super belangrijke vragen om jezelf al te vragen, juist op momenten als de zon volop schijnt.
Geef een reactie