Wie zegt het niet?! Ik ga het écht anders doen dan mijn ouders! In de praktijk is dit grootse voornemen echter wat weerbarstiger. Als jouw ouders namelijk geen gezonde grenzen hebben, ga je deze ook niet ontvangen. Of wanneer je thuis niet geleerd hebt om op een goede manier om te gaan met emoties, dan leer je dat niet zo 1,2,3.

In haar afstudeerscriptie omschrijft Mandy dit proces al zijnde een vlot, waarop je ontvangen wordt en opgroeit. Je leert en ontwikkelt binnen de kaders van jouw ouders. Je spiegelt hen, leert van hen. Dat zorgt ervoor dat jouw vlot altijd een beetje op dat van jouw ouders lijkt.

Samen met Mandy ga ik in gesprek over de unieke relatie tussen ouders en kind. De loyaliteit met ouders is zo sterk. Als jij geboren wordt als kind, dan ontvang jij het leven. Ivan Boszormenyl-Nagy omschrijft het ontvangen van het leven als een onzichtbare schuld, die uitstaat naar jouw ouders. Dat heeft impact op je leven, ook wanneer je opgroeit, uit huis gaat of een relatie met iemand krijgt.

Mandy geeft tijdens deze podcast dé tip hoe jij het écht anders kunt doen dan jouw ouders. Alvast een tipje van de sluier? Voor het durven kijken naar jouw eigen vlot, heb je lef nodig!

Boekentips van Mandy: