Elk mens is bekend met onzekerheid. In welke mate deze onzekerheid zich uit is wel verschillend. Zo kun je iets nieuws doen spannend vinden, simpelweg omdat je nog geen ervaring hebt. Maar wanneer onzekerheid zich uit in een negatief zelfbeeld heeft dit verstrekkende gevolgen. Voor zowel de persoon zelf als voor de partner en eventuele kinderen. Het kan leiden tot een verstoorde dynamiek, een gebrek aan vertrouwen en zelfs spanningen binnen het gezin.

In deze aflevering van de Klare Liefdestaal podcast gaat Marije van den Berg in gesprek met Naomi Appelhof van Imago Dei Counseling. Ze spreken over de verschillende uitingsvormen van onzekerheid, maar ook over hoe je een negatief zelfbeeld kunt doorbreken.

Zo kan een negatief zelfbeeld zich uiten in negatieve zelfuitspraken, waarbij ze voortdurend twijfelen aan hun eigen waarde en niet in staat zijn om liefde te ontvangen. Daarnaast kan onzekerheid ook zichtbaar zijn in het hebben van een hoge lat of prestatiedrang. Dit betekent dat de partner voortdurend op zoek is naar bevestiging en goedkeuring van de ander.

De gevolgen van deze onzekerheid kunnen echter niet alleen de partner beïnvloeden, maar ook de kinderen in het gezin. Kinderen zijn gevoelig voor de emotionele sfeer in hun omgeving en kunnen de spanning en onzekerheid oppikken. Zo kunnen dit soort patronen van generatie op generatie doorgegeven worden.

Dat nodigt uit tot het aangaan van een proces van herstel. Naomi deelt in al haar kwetsbaarheid over de impact van haar diepe overtuiging waardeloos te zijn in haar eigen relatie. Haar eerlijkheid daarin nodigt uit tot reflectie hoe dit soort processen in je eigen leven bewust en/of onbewust zichtbaar worden. Bovendien deelt ze over haar eigen proces van herstel.

Ook delen Naomi en Marije over waarom het belangrijk is om het proces aan te gaan en waarom het zo belangrijk is om hulp te zoeken. Ook deelt Naomi haar visie op liefhebben en de ander het proces gunnen. Dit alles terwijl we ons bewust zijn van het feit dat we verantwoordelijk zijn voor onszelf en betekenisvol voor elkaar kunnen zijn, maar dat we niet elkaars therapeut kunnen zijn.

Absoluut een aanrader om te luisteren!

Vanuit haar counseling praktijk Imago Dei counseling helpt Naomi vele vrouwen op weg in hun proces. Heb je interesse in een 7LIFE partnerassessment, neem dan contact op met Marije. Zoals zij zegt: Dit zou elk koppel moeten doen!

Kortom, in de Klare Liefdestaal podcast delen we inzichten en tips om de kwaliteit van jouw relatie te verbeteren. Van het verlangen om gelukkig te zijn tot het streven om jouw partner gelukkig te maken.

Dus pak een kopje koffie, leun achterover en laat ons je inspireren en begeleiden op jouw reis naar een bloeiende en vervullende liefdesrelatie.

Laat je inspireren door het mooie gesprek van Naomi Appelhof .

Mocht je samen behoefte hebben aan een boost in jullie relatie, waarbij iemand eens meekijkt met jullie proces? Gun jezelf dan het ‘Boost de Liefde’ traject van Klare Liefdestaal.

Luister de podcast om ons inspirerende gesprek te horen.