Al jaren werkt Jantine Stam gepassioneerd bij hulpverleningspraktijk voor psychosociale- en relatietherapie Dichterbij herstel. Zij is als therapeut betrokken bij het platform Doorbroken schaamte. Het platform heeft als doel van betekenis te zijn voor jonge vrouwen die eenzaamheid ervaren in het omgaan met seksualiteit.

Jantine en Marije delen een kwetsbaar gesprek over hoe kostbaar het is wanneer seksualiteit en de beleving ervan gekoppeld is aan je hart. Door een negatieve ervaring of het beeld van seksualiteit in onze maatschappij kan de overtuiging zijn ontstaan dat seksualiteit losgekoppeld kan zijn van wie je bent. Daar waar je teleurgesteld, onzeker bent geraakt of waar je schuld of schaamte ervaart. De seksualiteit is echter zo anders wanneer jouw seksualiteit wel in verbinding staat met het diepste van je zijn.

In de podcast legt Jantine uit hoe jouw zenuwstelsel werkt en hoe dit samen komt met jouw seksualiteit. Je kunt namelijk in een visuele cirkel vastzitten. Er is bijvoorbeeld een stressor (iets waar je stress van krijgt), wat een verlangen creëert naar het kijken naar porno, zelfbevrediging of een one night stand. Alhoewel er op dat moment oxitocine – het knuffelhormoon – vrijkomt, waardoor jij jezelf even verbonden voelt, creëert deze ervaring echter een teleurstelling of eenzaamheid omdat het uiterst onpersoonlijk is. Het is dan niet mogelijk om jezelf te verbinden met de kwetsbare stukjes in je hart (waar de pijn of eenzaamheid zit), waardoor je in deze cirkel vast blijft zitten. Op het moment dat jij je niet lekker voelt, ga je weer voor een shot oxitocine, waarna je opnieuw berooid achterblijft. Enz.

Bovendien deelt ze over de mogelijkheid om je te kunnen verzoenen met datgene wat jou in het leven verwond heeft en hoe je dat kunt verweven met jouw seksualiteit.

Mooi om seksualiteit te koppelen aan je hart. Hoe verhoudt je ertoe, welke functie heeft dat! Je kunt seksualiteit wie je helemaal bent meenemen of achterwege laten zodat het de functie krijgt dat je dat vermijdt. Waar je teleurgesteld of onzeker bent geraakt of schuld of schaamte ervaart. De seksualiteit is zo anders wanneer je dat wel of niet meeneemt.

Deze podcast is een prachtige uitnodiging om vanuit verbinding seksualiteit te beleven, zodat je hartvullende seks kunt ervaren.

Luister de podcast om ons inspirerende gesprek te horen.