Bjorn Visser deelde in een eerdere podcast rondom zijn boek Pappa’s rouwen ook over het afschuwelijke verlies van zijn twee prachtige dochters. In deze podcast gaan Marije en Bjorn verder in gesprek over het rouwen om een groot verlies, zoals het overleven van je eigen kinderen.

Een van de dingen die veel mensen tegen hem zeiden was: ‘Pas op dat je de verbinding als partners onder elkaar niet verliest’. Maar een ding is zeker, zo stelt Bjorn, je GAAT de verbinding met elkaar verliezen. In het rouwproces is het van belang dat je elkaar weer vindt. Daarbij benadrukt hij het belang van praten met elkaar. Iets wat zo makkelijk klinkt, maar dat is absoluut niet gemakkelijk.

Een tip dit Bjorn in deze podcast geeft is dat je moet oppassen dat onbegrip niet belandt in verwijt. Juist omdat je beide anders bent én beide op een andere manier omgaat met verlies. De kunst ligt in het zien van elkaar en het accepteren dat je het beide anders beleefd en dat je beide op een andere manier rouwt.

In de podcast neemt Bjorn je mee in de 4 fases of taken in het rouwproces. Professor Manu Keirse stelt dat deze 4 rouwtaken een belangrijk onderdeel vormen in het rouwproces.

  1. Het verlies onder ogen zien
  2. Het verlies en de pijn ervaren.
  3. Aanpassen aan het leven zonder jouw kind
  4. Het bewaren van de herinneringen van het vroeggeboren of overleden kindje en het opnieuw gaan houden van het leven.

Vanuit stichting Rouwkost worden er diverse mogelijkheden aangeboden om echtparen te begeleiden in het verlies van een miskraam, vroeggeboren of overleden kind. Een van de initiatieven is het maatjesproject. Dit geeft de mogelijkheid om met een ervaringsdeskundige in gesprek te gaan, niet in de vorm van therapie, maar gewoon al wandelend of met een biertje op de bank.