Joost en Janine keken uit naar de geboorte van hun tweede kindje. Tijdens de 20 weken echo kregen Joost en zijn vrouw de schrik van hun leven. Er bleek namelijk iets niet goed te zijn met hun kleintje. Hun ongeboren zoontje bleek de erfelijke aandoening holoprosencefalie (HPE) te hebben, waarbij de hersenen van de baby zich tijdens de zwangerschap niet helemaal verdeeld hebben in een linker- en een rechter hersenhelft. In het ziekenhuis vermoedde men dat het kleine mannetje niet levensvatbaar zou zijn, waardoor er een medische abortus geadviseerd werd. Joost en Janine besloten de zwangerschap de voldragen, waarna Giuseppe geboren werd. Janine riep uit: ‘Hij doet het!’. Giuseppe bleek een super lief kindje, dat na een aantal dagen in het ziekenhuis zelfs ontslagen werd om naar huis te gaan. Een intense periode vol zorg brak aan. Naar mate de tijd vorderde ging hij echter snel achteruit en na 10 weken overleed Giuseppe. Giuseppe zou nu 16 jaar zijn.

Samen met Joost gaat Marije in gesprek over hoe je nu kunt dealen met het overleven van jouw eigen kind(eren), juist ook wanneer je dit als partners er op een andere manier mee omgaat. Joost gebruikt de metafoor van de trein, het is normaal dat de oudere generatie als eerste overlijdt aangezien zij als het ware de locomotief zijn. Wanneer de achterste wagon wegvalt, geeft dat kortsluiting in je hoofd. Met een verlies als dit moet je er absoluut wat mee. Joost heeft jarenlang tijdens een trainingsdag over rouw zijn verhaal gedeeld, zijn tip is dan ook om er woorden aan te leren geven.

We delen over het betekenis geven aan het kostbare leven wat voor altijd deel blijft van jouw leven en het gezin, zoals het invoeren van tradities of een speciaal plekje in huis te creëren.

Als je als omstander een soortgelijke situatie mee maakt, kun je hulp aanbieden of de ruimte geven aan de ouders om hulp te vragen. Joost deelt over het feit dat het niet mogelijk is om op zo’n moment een hulpvraag te kunnen delen. Hij roept je dan ook op om gewoon aan te geven wat je praktisch gaat verzorgen, zoals elke week een moment komen schoonmaken of elke maandag bijvoorbeeld de maaltijd te verzorgen.

Als je benieuwd bent naar de Ik mis je uitzending van de EO waar Joost en Janine aan meegewerkt hebben, een jaar na het verlies van Giuseppe, dan kun je via deze link de uitzending bekijken.

 

Check de website www.vanrauwnaarwow.nl voor meer informatie én het bestellen van het boek, de online training of het VIP coachtraject met Marije van den Berg.